Herken je het gevoel dat je diep van binnen weet dat je dingen in je leven of werk eigenlijk anders zou willen? Het gevoel dat wanneer je andere keuzes zou maken, dat je dan niet meer aan ‘het plaatje’ voldoet? En dat je daarom toch maar doorgaat met wat je al deed?
Je bent zeker niet de enige…. 

Hoe het begint…

In het hele prille begin van je leven ben je nog puur en 100% jezelf. Alles wat je doet wordt leuk gevonden (in een gezonde situatie) en je wordt hierin niet of nauwelijks belemmerd. Zodra deze eerste baby-fase voorbij is komen langzaam maar zeker de regels in je leven: ‘niet zo hard schreeuwen, plassen op het potje, je moet beter je best doen, je mag niet.. etc’. Ineens wordt duidelijk dat je niet meer zomaar altijd jezelf mag zijn. Je leert je aan te passen aan gedragregels. Naarmate we opgroeien nemen deze regels steeds grotere vormen aan. In het begin zijn het vooral de regels van je ouders, maar al snel komen daar de regels van school en de meer informele gedragregels van andere klasgenootjes bij. Dit gaat ons hele leven zo door, want in onze maatschappij moeten we immers voldoen aan veel formele en informele gedragsregels. Feit is dat we, voordat we het goed en wel in de gaten hebben, ons hele leven naar andermans verwachtingen inrichten. Waarom doen we dit? Eén van onze basisbehoeften is ‘erbij horen’. We willen onderdeel zijn van een groep en daarom confirmeren we onszelf onbewust aan de wensen van anderen. Alleen gaan we daar soms best ver in… 

Steentje in je schoen

Door de hoeveelheid aan regels die we in ons leven opgelegd krijgen (en weer aan anderen opleggen), ontwikkelt ieder mens de zogenaamde ‘negatieve overtuigingen’. Een negatieve overtuiging betekent de dieperliggende overtuiging dat afwijking van een regel ‘not done’ is. Afwijking geeft onbewust direct het gevoel dat anderen je zullen afkeuren en dat je er mogelijk niet meer toe doet. Deze onbewuste programmering maakt dat je zo lang mogelijk vast blijft houden, al gaat het ten koste van jouzelf en mensen om jou heen.
Zo geldt dit voor talloze zaken: je baan, je relatie, je gezin, je huis, je auto, de kleding die je draagt, de dingen die je in je vrije tijd doet, de manier waarop je je gedraagt etc. Je kunt er vast en zeker meteen al een aantal voor jezelf bedenken. Je kunt je voorstellen dat deze negatieve overtuigingen soms een zware last worden op onze schouders. Vaak is dit onbewuste proces de oorzaak van stress en hiermee fysieke en mentale klachten. Vergelijk het met een marathon lopen met een steentje in je schoen. Het begint met een klein pijntje maar het wordt al snel een steeds heftiger probleem waardoor je uiteindelijk helemaal niet meer kunt lopen (lees: burn-out).

Mijn eigen ervaring

Zelf ben ik de afgelopen jaren ook steeds meer bewust geworden van ‘het steentje in mijn schoen’. Ik heb vele jaren gewerkt als manager in de financiële sector, waar ik een mooie loopbaan had. Van huis uit heb ik o.a. meegekregen dat het als vrouw belangrijk is om financieel onafhankelijk te zijn en dat het hebben van een goed inkomen, een mooi huis en alles wat daarbij hoort erg belangrijk is. Niet dat mijn ouders vroeger zo materialistisch ingesteld waren, helemaal niet. Ik heb een fijne jeugd gehad en ben in een liefdevol gezin opgegroeid. Maar vanuit zorg voor de kinderen hebben mijn ouders ons dit heel duidelijk meegegeven. En ik heb dit heel goed in mijn systeem opgeslagen. Zo goed, dat ik jaren het stemmetje in mijn hoofd heb genegeerd dat zei dat ik eigenlijk iets anders wilde. Ik wist niet wat maar ik wist wel dat ik vrijheid nodig had. Toch wilde ik mijn innerlijke stem niet horen dus ging ik gewoon door. Ik had immers een mooie, goed betaalde baan en kon de dingen doen die matchten met ‘het gewenste plaatje’. Ook al ging dat ten koste van mijzelf. Omdat ik niet naar mijn gevoel luisterde verloor ik steeds meer energie en kreeg ik fysieke klachten. Ik voelde dat ik niet goed bezig was en heb gelukkig voor mezelf tijdig op de rem getrapt. Zo ben ik uiteindelijk een paar jaar geleden voor mezelf begonnen. Ik voelde me enorm bevrijd, het was de beste keuze die ik heb kunnen maken!

Weg met het steentje

Wanneer jij je ook realiseert dat ook jij ‘het plaatje’ leeft en dat het eigenlijk helemaal niet het plaatje is dat jij van binnen écht zou willen: doorbreek dan de cirkel door je eigen keuzes te gaan maken. Gooi het steentje uit je schoen! Of trek een paar andere schoenen aan, maar wacht niet op een burn-out of andere fysieke of mentale klachten. Ga op zoek naar wat jou écht happy maakt en maak nieuwe keuzes hierin. Dat hoeft niet persé meteen heel rigoreus te zijn. Met kleine stappen kun je vaak al veel veranderen. En wat andere mensen ervan vinden, doet er niet toe. Je maakt jouw keuzes immers niet voor hen. Het gaat erom dat jij zelf aan het stuur zit.

Heb je het gevoel dat er iets moet veranderen, maar weet je nog niet wat je nou écht zou willen of welke stappen je kunt zetten om hier invulling aan te geven? Kijk dan op mijn website bij de Life Discovery en de Life Switch. Ik help je graag op weg.

Gratis E-book: "Tien tips om het leven van je dromen te leiden"

• Als je stress wilt reduceren

• Waardevolle tips voor een betekenisvol leven

• wanneer je op zoek bent naar balans en focus

Privacyverklaring

Dank voor het aanvragen van het gratis E-book! Binnen enkele minuten ontvang je een mail met de downloadlink in je mailbox.